In de gemeente Berkelland lijkt de druk op de huisartsenzorg onverwacht licht te zijn, volgens recent onderzoek. Het aantal bezoeken per patiënt aan een huisarts is lager dan in vergelijkbare gemeenten, terwijl het totale aantal huisartsen hier relatief hoog is. Desondanks hebben aanzienlijke percentages huisartsen in de regio een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop ingesteld.
Uit het onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een gemiddelde patiënt in Berkelland 4,5 keer per jaar de huisarts bezoekt. Dit aantal is lager dan in de meeste vergelijkbare gemeenten. In negen gemeenten bezoeken mensen hun huisarts vaker, terwijl in vier gemeenten het aantal bezoeken lager is. De rest van de gemeenten vertoont een vergelijkbaar bezoekerspatroon.
Met een verhouding van één huisarts per 1220 inwoners heeft Berkelland ook een relatief hoog aantal huisartsen. In vergelijkbare gemeenten is de verhouding gemiddeld één huisarts per 1287 inwoners.
Hoewel er geen specifieke cijfers zijn voor Berkelland, hebben 45 tot 55 procent van de huisartspraktijken in de Achterhoek een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop ingesteld. Deze gegevens zijn gebaseerd op een enquête, waarbij niet alle praktijken expliciet vermelden dat ze geen nieuwe patiënten aannemen.
In heel Nederland wordt het huisartsentekort als nijpend beschouwd, met bijna 200.000 mensen die geen huisarts kunnen vinden en ruim 700.000 die op zoek zijn naar een nieuwe huisarts. De verwachting is dat het personeelstekort in de huisartsensector zal stijgen van 3 procent vorig jaar naar 16 procent in 2034.
Voor spoedgevallen moet een huisarts in Berkelland binnen vijftien minuten ter plaatse kunnen zijn. Gemiddeld bedraagt de aanrijtijd voor een gemiddelde patiënt in Berkelland vijf minuten, met enkele variaties in verschillende postcodegebieden.
Terwijl de druk op huisartsenzorg in Berkelland momenteel lijkt mee te vallen, wijst het bredere perspectief op een groeiend huisartsentekort in Nederland. Deze balans tussen lokale rust en nationale uitdagingen benadrukt de complexiteit van de gezondheidszorgsituatie in ons land.